Dolar 38,1531
Euro 43,7718
Altın 4.108,83
BİST 9.266,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Bahar Alerjisi Hangi Ayda Başlar?

16.03.2025
59
A+
A-
Bahar Alerjisi Hangi Ayda Başlar?

Bahar alerjisi, birçok kişide görülebilen daha çok polenlerin artması ile oluşan alerjik rahatsızlıktır. Hapşırma nöbeti ve burun çekme gibi belirtilerinin yanında en yaygın olarak bilinen saman nezlesidir. Bahar alerjisi, bahar mevsiminin gelmesi havaların ısınması ile artar. Ciddi bir rahatsızlık olmamasına karşın alerjik sorun yaşayan pek çok kişide sıkıntılara yol açabiliyorlar. Bu nedenle bahar alerjisi hangi ayda başlar, belirtileri nelerdir ve bahar alerjisinin etkilerini azaltmak için ne gibi önlemler alınabilir açıkladık!

Bahar Alerjisi Neden Olur?

Bahar mevsiminde ağaç ve bitkilerin çiçek açmasıyla beraber polenler (aynı tür bitkilerin döllenmesi için çimenler, yabani otlar ve çiçekler tarafından üretilen incecik tozlar) atmosfere yayılır. Özellikle mevsim değişikliği ile birlikte polenlerin havada artması nedeniyle birçok kişi bahar alerjisinden etkilenir.

Bahar alerjisine neden olan bir diğer etken ise küf sporlarıdır. Küf sporları olgun mantarlarda bulunur ve aynı polenler gibi atmosferde yayılır. Kısaca bahar alerjisinin nedenleri polenler, küf sporları, ağaçlar, çiçekler ve çimenlerdir diyebiliriz. Çünkü bahar alerjisi bunlar aracılığıyla yayılmakta ve vücutta ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

bahar alerjisi hangi ayda başlar

Bahar Alerjisi Hangi Ayda Başlar?

Bahar alerjisi Mart ayında görülmeye başlar. Çünkü bu dönemde polenler havada yüksek oranda bulunur. Polenlerin yoğunluğu arttıkça alerjik reaksiyonlar da kendini daha belirgin hale getirir. Özellikle ağaç polenleri Mart ayında daha yoğundur. Nisan ve Mayıs ayları ise çimenlerin ve bazı çiçeklerin polenlerinin yayılmaya başladığı zamanlardır. Bu dönemde bahar alerjisi belirtileri en yoğun halini alabilir.

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisi vücudun polenlere karşı verdiği bir tepki olup, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle rüzgârlı ve kuru havalarda özellikle polenlerin fazla yayılması nedeniyle bazı belirtilere daha sık rastlanır. Yaygın olarak gözlemlenen bulgulara göre bahar alerjisinin belirtileri şunlardır:

  • Sulu gözler
  • Öksürük
  • Boğazda gıcıklanma
  • Gözlerde kızarıklık
  • Hapşırma
  • Burun tıkanıklığı ve burun akması
  • Göz ve burunda kaşıntı
  • Yorgunluk ve baş ağrısı

Bahar Alerjisine Karşı Alınabilecek Önlemler:

Bahar alerjisinin etkilerini azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Hatta antihistaminik ilaçlar gibi tıbbi önlemlerde alabilirsiniz. Ancak bahar alerjisinin belirtilerini hafifletmek için tercih edilen antihistaminik ilaçlar, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tıbbi şeyler haricinde bahar alerjisine karşı alabileceğiniz önlemler şunlardır:

  1. Polen seviyesinin yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Polen seviyeleri genellikle sabah saatlerinde daha yüksektir.
  2. Kuru ve rüzgarlı havalarda evden çıkmamalısınız.
  3. Dışarı çıkmak gerekirse toz maskesi kullanmanız gerekir.
  4. Gözlerdeki kaşıntıyı azaltmak ve tahrişi engelleyebilmek için dışarıda güneş gözlüğü takmalısınız.
  5. Dışarıdan eve gelindiğinde duş alınıp giysiler değiştirilmelidir.
  6. Kapı ve pencereler polen uçuşmaları sırasında kapalı olmalıdır.
  7. Camları açık unuttuğunuzda, polenler evin içine girebileceği için evi sık sık temizlemek faydalı olacaktır.
  8. Çamaşırlarınızı açık havada kurutmamanız gerekir. Özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında.
  9. Bahçe işlerinden mümkünse uzak durmalısınız.
  10. Yatak odalarında hava temizleyici filtreler kullanmanızda çok faydalı olacaktır.

Bahar alerjisi için tedavi gerekirse doktor kontrolünde olmalıdır. Eğer alerji belirtileri şiddetliyse, doktorunuz alerji aşısı önerebilir. Bu aşı, bağışıklık sisteminizin alerjenlere karşı daha az tepki vermesini sağlar.

Sağlık kategorisinin en çok okunan haberi: Ülkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler Ve Faydaları

bahar alerjisi nasıl geçer

Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Bahar alerjisi, alerjenlerle teması azaltarak ve uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Bahar alerjisi tedavisinde antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri ve göz damlaları kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra bahar alerjisi aşısı da bulunmaktadır. Alerji aşısı, uzun vadede bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjenlere karşı duyarlılığı azaltabilir. Ayrıca alerjenlere karşı korunma sağlamak için düzenli temizlik ve kişisel hijyen de önemlidir. Bu adımlar, bahar alerjisini yönetmek ve geçici rahatlama sağlamak için etkili yöntemlerdir.

Unutmayın; bahar alerjisi genellikle Mart ayında başlar ve polenlerin havada yoğunlaştığı Nisan ve Mayıs ayında şiddetlenir. Eğer bahar aylarında alerjik reaksiyonlar yaşıyorsanız, bu alerjilere karşı alabileceğiniz önlemleri bilmek ve bahar öncesi uygulamaya başlamak önemlidir. Ayrıca çocuklarınızı da polenlerden koruyabilmek için maske ve güneş gözlüğü kullanımı gibi tedbirleri öğretebilirsiniz. Son olarak her yıl tekrarlayan bu durumdan rahatsızsanız, bir doktora başvurarak alerji tedavisi için uygun tıbbi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Bahar aylarının tadını çıkarırken alerjilerinizi kontrol altında tutmak, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.